2006/08/25

El Sistema Solar perd un planeta, Plutó

Ahir es va aprovar la resolució definitiva de la IAU sobre Plutó. En contra del que es va decidir en el primer esborrany, però a favor de la lògica, la decisió final ha estat la de treure la qualificació de planeta a Plutó i mantenir-la en els altres vuit: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. El fet més important, però, és que des del temps de Copèrnic que no es disposava d'una definició consistent de planeta, i ara s'ha omplert aquest buit. La definició ha variat de la que es va proposar la setmana anterior.
Un planeta del Sistema Solar és, a partir d'ara, un cos celeste que a) orbita al voltant del Sol, b) té suficient massa perquè la seva força de gravetat superi les forces de cohesió d'un sòlid rígid i adopti una forma d'equilibri hidrostàtic (aproximadament esfèric), i c) té la seva òrbita lliure d'altres cossos.
Plutó, juntament amb Ceres, l'asteroide més gran del cinturó d'asteroides que hi ha entre Mart i Júpiter, i 2003 UB313 formen part a partir d'ara d'una nova categoria, els planetes menors o nans, que també han quedat definits en la reunió de Praga.
Un planeta nan del Sistema Solar és un cos celeste que a) orbita al voltant del Sol, b) té suficient massa perquè la seva força de gravetat superi les forces de cohesió d'un sòlid rígid i adopti una forma d'equilibri hidrostàtic (aproximadament esfèric), c) no té la seva òrbita lliure d'altres cossos i d) no és un satèl·lit.
La llista de planetes menors s'anirà ampliant a mesura que la IAU vagi examinant la dotzena de cossos que aparentment compleixen els requisits per ser planetes menors. Un d'ells serà Caront, actualment una lluna de Plutó.
La resta de cossos que formen part del Sistema Solar, exceptuant els satèl·lits, formaran part d'una nova categoria, els petits cossos del Sistema Solar.
També s'ha reconegut que Plutó és un cos especial, el prototipus d'un conjunt de cossos, tots més lluny de neptú (objectes trans-neptunians), però no s'ha aprovat encara quin nom es dóna a aquests objectes.
Amb aquestes decisions, la llista de planetes es mantindrà constant al llarg dels anys i serà la llista dels planetes nans la que s'anirà augmentant amb el temps.

Font i foto: IAU - www.iau.org