2006/08/18

Alguna cosa es mou al Sistema Solar

Ahir ens va sorprendre a tots la notícia astronòmica que portaven els diaris. Segons sembla, hi haurà tres incorporacions al conjunt de planetes del sistema solar.
Tot va sortir de la reunió que van tenir els responsables de la Unió Astronòmica Internacional (IAU). Aquests han fet una proposta que s'haurà de votar la setmana que ve. Proposen crear una nova categoria de planetes, els Plutons, que agruparia tots els planetes que orbiten més enllà de Neptú. En aquesta nova categoria hi hauria tres planetes, Plutó, el que era fins ara la seva lluna més gran, Caront, i el planeta 2003 UB313, que segurament s'anomenarà Xena. La tercera incorporació al grup de planetes serà Ceres, un cos situat entre Mart i Júpiter que fins el segle XIX va ser considerat un planeta i ara era considerat un asteroide.
L'origen de tot aquest rebombori planetari és una revisió dels criteris que ha de superar un cos celeste per a ser considerat un planeta. La proposta és que un planeta sigui qualsevol objecte rodó amb un diàmetre de més de 800 kms que orbiti al voltant del Sol i que tingui una massa major de 1/12.000 parts la de la Terra. Alguns cossos considerats ara com a satèl·lits o asteroides podran ser considerats planetes si compleixen els criteris anteriors.
Aquesta proposta, però, ha provocat polèmica entre els astrònoms. Els contraris argumenten que hi haurà massa objectes que es consideraran planetes, ja que hi ha una dotzena de cossos més que al 2007 es podrien considerar planetes. Per alguns la millor solució hauria estat treure la categoria de planeta a Plutó i quedar-se amb els vuit planetes clàssics. Els partidaris argumenten que ara sí que hi haurà una definició completa de planeta.
I la nostra Lluna? No es pot considerar planeta, ja que tot i que compleix els criteris pel que fa al tamany i a la massa, no orbita al voltant del Sol, sinó al voltant de la Terra, ja que el centre de gravetat del sistema Terra-Lluna es troba sota la superfície terrestre. En canvi, en el sistema que formen Plutó i Caront el centre de gravetat està situat enmig dels dos cossos, i per això els dos cossos es poden considerar planetes.

Font: La Vanguardia
Foto: IAU