2012/12/24

Diàleg

Fa poc vaig llegir sobre la vida de Galileu Galilei. Va ser una persona que va viure en un moment històric molt important: va ser dels primers a intentar trencar amb la visió geocèntrica i simplista del món per basar-se en l'experièntació i el mètode científic.

Una de les seves obres és importants s'anomena Diàleg. En aquella època encara no estava establert el mètode científic tal i com el coneixem actualment, i els científics tenien els seus mètodes particulars d'exposar les seves idees. Galileu va utilitzar el recurs del diàleg en diverses obres, on persones amb diferents punts de vista conversen entre ells per contrastar les seves visions del món.

En el llibre anomenat pròpiament Diàleg hi intervenen tres persones: Salviatti, Simplici i Sagredo. Salviatti representa les idees heliocèntriques innovadores, Simplici la visió clàssica aristotèlica geocèntrica i Sagredo la persona imparcial que modera i jutja en el debat.

Aquest llibre li va portar molts mals de cap i va ser el causant de la seva persecució política, que va acabar fent-li passar els últims anys de la seva vida sota arrest domiciliari.

La crítica que se li pot fer a Galileu és que el debat que mantenen les tres persones no és equilibrat, ja que Salviatti supera en recursos i coneixement a Simplici, i per tant el judici de Sagredo sempre resulta concloent cap al mateix punt de vista.