2008/01/24

Quants afinadors de piano té la ciutat de Boston?

Extret de "Matemática, ¿estás ahí?", d'Adrián Paenza

Un executiu, en un moment determinat de la seva vida, es va topar amb aquesta pregunta en una entrevista de feina. La pregunta pretenia estimar "el seu sentit comú".
-Quants afinadors de piano creu vostè que té la ciutat de Boston? -L'entrevista es feia en aquella ciutat d'Estats Units.
No es tractava, obviament, de que ell respongués amb
exactitud. Possiblement ningú sap amb precisió el nombre exacte d'afinadors de piano que hi ha en una ciutat. Del que si es tractava es de que algú que visqués en una ciutat pugués estimar. No pretenien que digués ni 23 ni 450.000. Però sí volien escoltar-lo raonar. I veure'l arribar a una conclusió. Suposem, per un moment, que n'hi ha uns mil. No volien que conclogués ni 23 ni 450.000, per suposat, perquè hauria estat allunyadíssim del nombre aproximat.
De la mateixa manera, si a una persona li preguntessin quina podia ser la màxima temperatura en un dia a Barcelona, ningú respondria 450 graus, ni tampoc 150 graus sota zero. Es preten, doncs, una estimació. Però molt més encara: v
olien escoltar el seu raonament.



L'autor del llibre, Adrián Paenza, també fa els seus càlculs. No hem de coincidir amb el seu raonament ni amb el nombres que proposa, i invita al lector a fer el seu propi càlcul.
A Boston hi viuen aproximadament 589.000 persones i hi ha unes 250.000 cases. Per tant,
persones: 600.000
cases: 250.000
Cada quantes cases hi deu haver un piano? Cent? Mil? Deu mil? L'autor proposa cent. Per tant, amb 250.000 cases, i un piano per cada cent, significa que, segons l'autor, a Boston hi ha 2.500 pianos.
Ara bé, s'ha de fer una nova estimació. Cada afinador, quants pianos atén? Cent? Mil? Deu mil? L'autor torna a elegir cent. Per tant, si hi ha 2.500 pianos i cada afinador atén cent pianos resulta que hi haurà, d'acord amb les seves suposicions, aproximadament 25 afinadors de piano.

1 comentari:

joanet86 ha dit...

Hola! Per fi de vacances, encara que apunt de tornar a començar. Intentaré de passar-me més sovint x aki. Són molt interessants aquests enigmes jeje.

Ah! Aquell de la corda sobre la terra me'l va explicar a mi el profe de projecte l'any passat, jeje, és bonissim. Hi vaig caure de ple, vaig pensar que a l'afegir un metre, aquest seria infinitèssim respecte la longitud total, però és fals perquè el radi de la terra és també molt gran i la variació, encara que molt petita, és gran vist des de la nostra perspectiva.

Bueno després de tant rotllo només proposar-te un enigma. Bé, més que un enigma és un petit problema. Aveure si el saps resoldre tu que ets matemàtic. És molt friki, però molt molt. En Jordi t'ho devia comentar perquè vam comprovar-ho al passadís amb en Guillem i en Vilaró.

La qüestió va venir d'un treball, en el que necessitava saber quants rotllos de paper film gastava al dia una màquina envasadora. Se'm va parar la bola i em vaig preguntar: quantes voltes pots donar-li a un paper de vàter abans d'acabar-se? A veure si tu ho saps contestar, arribes a una formuleta on pots trobar això, quantes voltes té el paper de vàter "n" i també pots trobar, a partir d'aquí, quina longitud té "L".

El vam clavar bastant, jeje, però hi havia error degut a que necessites mesurar el radi exterior i l'interior, és a dir, el gruix de paper. I és molt difícil mesurar perquè hi ha espais d'aire entre capa i capa. Per això, en calcular-lo no tinguis en compte aquests espais.

Bueno, vaia paranoia la veritat.

Fins aviat!

Joan