2013/04/28

La bandera de Macedònia

La República de Macedònia és un país que es troba al mig de la península dels Balcans, envoltat per Sèrbia, Kosovo, Albània, Grècia i Bulgària. I no té mar.

Però la bandera del país és, si mes no, curiosa.

File:Flag of Macedonia.svg 

Cada cop que veig aquesta bandera em ve al cap un record de la meva infantesa. Ho reconeixeu?

Street Fighter II Atari ST Ryu vs E. Honda.

Efectivament, això és una pantalla del famós joc Street Fighter II de la Super Nintendo, corresponent a una lluita ambientada a Japó (el mont Fuji al fons és clarament reconeixible). I no em negareu que hi ha una certa semblança entre les dues imatges.

Què pot portar un país europeu a prendre com a símbol una imatge tan oriental? Aquesta va ser la pregunta que em va portar a "investigar" sobre Macedònia.

La resposta que m'ha satisfet, i que us detallaré breument aquí, no té res a veure amb la cultura oriental, com inicialment m'ho feia pensar el meu record d'infantesa. Però és gràcies a aquest record, a les ganes de relacionar conceptes, que vaig poder formular-me una pregunta que va motivar-me per a buscar, llegir i, sobretot, aprendre. I això és sempre interessant. Comencem.

La República de Macedònia (que anomenaré també per evitar ambigüitats la Macedònia eslava) fa temps que està enfrontada amb Grècia. La república es troba situada al nord de Grècia, però a Grècia també hi ha una regió històrica coneguda com a Macedònia (que anomenaré Macedònia grega per evitar confusions). Tant els eslaus com els grecs d'aquesta zona es consideren macedonis.

De fet, ambdós territoris formen part del territori històric de Macedònia. Aquest territori històric fou la pàtria d'un dels homes més rellevants de la història. Alexandre el Gran.

Segons Grècia (i també altres veïns), la República de Macedònia es vol apropiar de la història d'aquesta regió, començant pel nom del país. Per això, els grecs no accepten aquest nom pel país. Quan la Macedònia eslava va independitzar-se de Iugoslàvia el 1993, els grecs li van prohibir d'utilitzar aquest nom. Oficialment, el nom del país és el d'Antiga República Iugoslava de Macedònia, o en anglès FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), com apareix a vegades a llocs tan internacionals com als jocs olímpics, als mundials d'atletisme o a Eurovisió.

Des de llavors hi ha hagut diversos intents de trobar un nom adequat a la Macedònia eslava que satisfaci a tothom, amb propostes com ara Alta Macedònia, Macedònia eslava, o Macedònia (Skopje). Però no hi ha hagut cap acord fins ara entre les parts. Personalment crec que una bona solució seria utilitzar els noms d'Alta Macedònia per la regió eslava i de Baixa Macedònia per la regió grega.

El llegat d'Alexandre el Gran també és motiu de disputa. L'any 2006, el govern d'Skopje (la capital de la Macedònia eslava) va anunciar que canvarien el nom de l'aeroport internacional del país pel d'Aeroport Alexandre el Gran. Però resulta que la Macedònia grega ja té també un aeroport, a Kavala, amb el nom del personatge, amb la qual cosa hi tornava a haver un altre conflicte. Pel que diu la Wikipèdia, sembla que no ha passat de ser una proposta.

Però anem a la bandera. Quan la Macedònia eslava es va independitzar, va adoptar la següent bandera:

File:Flag of the Republic of Macedonia 1992-1995.svg

La imatge de la bandera és el Sol de Vergina. És una estrella, un sol, amb setze raigs. Fou redescoberta (desenterrada) l'any 1977 durant unes excavacions a Vergina (territori de la Macedònia grega) i els estudis van indicar que era un símbol que corresponia al rei Felip II, pare d'Alexandre el Gran. Aquesta troballa va convertir aquest símbol en un símbol nacional de l'antiga nació Macedònia, de la qual tant els grecs com els eslaus volen considerar-se'n continuadors.

Evidentment, els grecs no es van quedar enrera. Sabeu quina és la bandera de la Macedònia grega? Aquesta:

File:Flag of Greek Macedonia.svg

Una altra vegada tornava a haver-hi un conflicte entre grecs i eslaus. Les protestes gregues per la bandera adoptada pel nou país macedoni van fer canviar la bandera d'aquest, convertint-la en un sol distorsionat que recorda a la bandera prohibida. La bandera oficial és la que hi ha al capdamunt d'aquest escrit.