2012/08/18

Sense contemplacions

Sense contemplacions. Prenem-ne nota.

La lliga escocesa és semblant a l'espanyola: hi ha dos clubs, el Celtic i el Rangers, tots dos de Glasgow, que es disputen la majoria de campionats i als que enfronta una gran rivalitat. Més o menys el què passa entre el Barça i el Madrid.

Resulta que el Rangers, degut a una mala gestió, ha acumulat un deute tan gran que s'ha vist abocat a declarar-se en concurs de creditors. Això ha provocat la dissolució de la societat i la refundació en una nova entitat.

La lliga escocesa, després d'un debat, va decidir que aquest equip no podia formar part de la primera divisió escocesa degut al mal exemple que ha donat, i l'ha "castigat" a jugar a la última divisió d'Escòcia, la Third Division. A la pràctica és la quarta divisió, ja que hi ha la Premier, la First, la Second i la Third.

El Rangers s'haurà d'apretar el cinturó, ha hagut de refer la plantilla i ara els bancs són molt més curosos a l'hora de deixar-li diners.

Però no només el Rangers n'ha sortit perjudicat. La lliga en general hi pot perdre molts diners: un dels principals atractius de la lliga escocesa són els partits entre el Rangers i el Celtic, que curiosament també s'anumenen "clàssics". El preu que es pagava pels drets televisius de la lliga escocesa estava influit en gran part per la possibilitat d'emetre aquests partits, i ara no es podrà fer durant uns anys. Això també afecta a d'altres patrocinadors, els quals saben que el ressò mediàtic de la lliga escocesa no serà el mateix durant unes temporades.

Al Rangers li queden tres anys de purgatori com a mínim (sempre, es clar, que no trobi alguna "drecera legal" amb la qual pugui ascendir més d'una divisió per temporada) tot i que li queda la possibilitat de guanyar la copa escocesa, anomenada Scottish League Cup, i així tingui la possibilitat d'accedir a alguna competició europea. 

Em quedo amb l'exemple que ha donat al món la lliga escocesa al ser inflexible amb els clubs que no fan els deures i imposar un càstig rotund a un club, tot i saber que també hi pot perdre molts diners. Clarament sobreposen criteris ètics i morals per sobre d'altres coses.

Veurem el que passa aquí. Hi ha molts clubs que estan endeutats fins al capdamunt (fins i tot el Barça!). Serà curiós veure el càstig que se'ls imposa quan exploti la bombolla futbolística. Llavors podrem comparar.
   
Podeu llegir més informació a La Vanguardia,  i a la Wikipedia, per exemple.

2012/08/08

Sorbets d'estiu

  • Què ha passat?
Excel·lent entrevista en el programa Singulars a JM Gay de Liébana, economista, que explica la crisi i el creixement degut a l'endeutament. També parla de la crisi del futbol. Realitzada a finals de 2011.

http://www.tv3.cat/videos/3854910

Em dec fer gran perquè cada vegada trobo més interessant el canal 33. I el programa Singulars d'en Jaume Barberà, fantàstic!

  • Què ha de passar?
Notícia de mitjans d'agost de 2012. El BCE diu que els sous a Espanya encara han de baixar més per guanyar competitivitat.

http://www.ara.cat/economia/BCE-preveu-contraccio-economica-leuro_0_752324880.html
 
  • Una notícia esperançadora
De mitjans de juliol de 2012. A Reus, uns quants supermercats donaran aliments que ja no poden vendre però que encara estan en bon estat. Treballadors d'un centre d'integració social de la ciutat s'encarregaran de sel·leccionar-los supervisats per una agència de seguretat alimentària. El banc dels aliments s'encarregarà de distribuir-los a famílies sense recursos.

http://www.nwrevistadereus.cat/societat/Els-supermercats-donaran-part-dels-aliments-frescos-que-ja-no-poden-vendre-a-persones-sense-recursos-econ%C3%B2mics/520/  

Un exemple d'optimització de recursos, generació de feina, responsabilitat social i bona organització. Tant de bo funcioni i puguin exportar el model a altres indrets!