2009/07/24

Coneixent els escarabats de cuina

Fins fa uns dies només havia vist escarabats pel bosc: uns animalots negres bastant fastigosos, amb closca i sis potes. Des dels últims dies en conec més coses: són visitants assidus del pis de Barcelona.

Els escarabats de cuina, coneguts com a cucarachas, o cockroaches, i amb nom tècnic bladoteus, són aquests insectes que ens visiten a les nits. Bàsicament, segons els que he trobat per Internet, es divideixen en panerola americana, panerola germànica, panerola asiàtica i panerola oriental. Els nostres visitants són els americans, els insectes més grossos, amb una llargada mitjana de quatre centímetres.

La panerola americana va arribar al nostre país pel port de Barcelona, i s'ha anat extenent per tota la península. Pel que he llegit, normalment viu al subsòl de les ciutats, però degut a les obres que es fan a vegades els seus hàbitats queden destruits i busquen nous llocs on instal·lar-se. Els pisos són uns magnífics candidats: allà tenen l'avantatge que no hi ha deprededors.

Sovint es consideren una plaga. Per a eliminar-los hi ha vàries vies:
  • Ruixar amb insecticida els llocs on es concentren. Aquest sistema funciona bastant bé, però hi ha elements de l'espècie que són tolerants a l'insecticida que no es moren, i aquesta immunitat la transmeten als seus descendents, amb la qual cosa l'insecticida pot deixar de fer efecte.
  • Posar un esquer consistent en menjar enverinat. La idea és que els insectes l'agafin i se l'emportin al seu amagatall, on tots, amics, parents, coneguts i saludats quedin ben emmetzinats. És un sistema que, almenys en teoria, proporciona bons resultats.
Potser trobeu a faltar algunes fotos dels animalots. No les trobareu: no tinc ganes de veure'ls cada cop que entri al blog. Així que si voleu fotos, o més informació, podeu anar a la Wikipedia: aquí.

Actualització

Pels que us trobeu amb escarabats, vull dir-vos que després d'utilitzar l'insecticida (un cop per setmana una bona ruixada) van deixar de visitar-nos. Ara ja fa molt temps que no n'he vist ni un.