2006/08/25

El Sistema Solar perd un planeta, Plutó

Ahir es va aprovar la resolució definitiva de la IAU sobre Plutó. En contra del que es va decidir en el primer esborrany, però a favor de la lògica, la decisió final ha estat la de treure la qualificació de planeta a Plutó i mantenir-la en els altres vuit: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. El fet més important, però, és que des del temps de Copèrnic que no es disposava d'una definició consistent de planeta, i ara s'ha omplert aquest buit. La definició ha variat de la que es va proposar la setmana anterior.
Un planeta del Sistema Solar és, a partir d'ara, un cos celeste que a) orbita al voltant del Sol, b) té suficient massa perquè la seva força de gravetat superi les forces de cohesió d'un sòlid rígid i adopti una forma d'equilibri hidrostàtic (aproximadament esfèric), i c) té la seva òrbita lliure d'altres cossos.
Plutó, juntament amb Ceres, l'asteroide més gran del cinturó d'asteroides que hi ha entre Mart i Júpiter, i 2003 UB313 formen part a partir d'ara d'una nova categoria, els planetes menors o nans, que també han quedat definits en la reunió de Praga.
Un planeta nan del Sistema Solar és un cos celeste que a) orbita al voltant del Sol, b) té suficient massa perquè la seva força de gravetat superi les forces de cohesió d'un sòlid rígid i adopti una forma d'equilibri hidrostàtic (aproximadament esfèric), c) no té la seva òrbita lliure d'altres cossos i d) no és un satèl·lit.
La llista de planetes menors s'anirà ampliant a mesura que la IAU vagi examinant la dotzena de cossos que aparentment compleixen els requisits per ser planetes menors. Un d'ells serà Caront, actualment una lluna de Plutó.
La resta de cossos que formen part del Sistema Solar, exceptuant els satèl·lits, formaran part d'una nova categoria, els petits cossos del Sistema Solar.
També s'ha reconegut que Plutó és un cos especial, el prototipus d'un conjunt de cossos, tots més lluny de neptú (objectes trans-neptunians), però no s'ha aprovat encara quin nom es dóna a aquests objectes.
Amb aquestes decisions, la llista de planetes es mantindrà constant al llarg dels anys i serà la llista dels planetes nans la que s'anirà augmentant amb el temps.

Font i foto: IAU - www.iau.org

2006/08/18

Alguna cosa es mou al Sistema Solar

Ahir ens va sorprendre a tots la notícia astronòmica que portaven els diaris. Segons sembla, hi haurà tres incorporacions al conjunt de planetes del sistema solar.
Tot va sortir de la reunió que van tenir els responsables de la Unió Astronòmica Internacional (IAU). Aquests han fet una proposta que s'haurà de votar la setmana que ve. Proposen crear una nova categoria de planetes, els Plutons, que agruparia tots els planetes que orbiten més enllà de Neptú. En aquesta nova categoria hi hauria tres planetes, Plutó, el que era fins ara la seva lluna més gran, Caront, i el planeta 2003 UB313, que segurament s'anomenarà Xena. La tercera incorporació al grup de planetes serà Ceres, un cos situat entre Mart i Júpiter que fins el segle XIX va ser considerat un planeta i ara era considerat un asteroide.
L'origen de tot aquest rebombori planetari és una revisió dels criteris que ha de superar un cos celeste per a ser considerat un planeta. La proposta és que un planeta sigui qualsevol objecte rodó amb un diàmetre de més de 800 kms que orbiti al voltant del Sol i que tingui una massa major de 1/12.000 parts la de la Terra. Alguns cossos considerats ara com a satèl·lits o asteroides podran ser considerats planetes si compleixen els criteris anteriors.
Aquesta proposta, però, ha provocat polèmica entre els astrònoms. Els contraris argumenten que hi haurà massa objectes que es consideraran planetes, ja que hi ha una dotzena de cossos més que al 2007 es podrien considerar planetes. Per alguns la millor solució hauria estat treure la categoria de planeta a Plutó i quedar-se amb els vuit planetes clàssics. Els partidaris argumenten que ara sí que hi haurà una definició completa de planeta.
I la nostra Lluna? No es pot considerar planeta, ja que tot i que compleix els criteris pel que fa al tamany i a la massa, no orbita al voltant del Sol, sinó al voltant de la Terra, ja que el centre de gravetat del sistema Terra-Lluna es troba sota la superfície terrestre. En canvi, en el sistema que formen Plutó i Caront el centre de gravetat està situat enmig dels dos cossos, i per això els dos cossos es poden considerar planetes.

Font: La Vanguardia
Foto: IAU

2006/08/15

Les 24 hores de futbol de Sant Julià

Aquest any, i ja en van quatre, hem participat a les 24 hores de futbol de Sant Julià de Vilatorta. Hem arribat a quarts de final, aconseguint una copa. Ha estat, sens dubte, la millor actuació que hem tingut en el torneig.
Les 24 hores de Sant Julià és un torneig que té un prestigi bastant important a la comarca. Hi participen 24 equips, comença el dissabte a les 9 del matí i acaba el diumenge a les 9 del vespre (és a dir, són 36 hores en realitat). Es formen 6 grups de 4 equips i es classifiquen els primers i segons de cada grup i els quatre millors tercers, que després juguen eliminatòries començant als vuitens de final.
Nosaltres som el típic equip desorganitzat, que cada any canvia de nom i de jugadors, però aquest any ho vam fer tot més bé que de costum. Ens vam gastar els quartos en uns equipatges blaus i verds i ens dèiem Despertaferro, un nom més encertat que el d'altres anys.
Les nostres perspectives no eren gaire optimistes: els altres tres anys vam quedar eliminats a les primeres de canvi. A més, a pocs dies de començar el torneig tinguérem una baixa inesperada. En Jordi Saborit, puntal de la defensa els altres tres anys i capità de l'equip, ens anunciava el seu fitxatge pel poderós Lanzarote, un dels habituals de la competició.
Tot i això presentàvem un equip força bo. L'Oriol, el primer de dalt a la foto, un habitual del nostre equip, l'Albert, al seu costat, germà d'en Jordi Sanjuan, que ens va venir a ajudar quan més ho necessitàvem, en Jordi Sanjuan, tercer a la foto, el puntal a la defensa, en Quim, que debutava aquest any, en Marc, que repetia de porter i que ens va donar la classificació pels quarts de final en una èpica tanda de penals, jo mateix, que estic a baix, l'Alsina, situat al meu costat, que va aconseguir gols decisius, i en Roger, amb la pilota a les mans, que també debutava aquest any i que va fer un bon torneig. Faltaven a la foto en Tubau i en Senma, els dos golejadors i dos dels millors jugadors de l'equip.
Ja ens va avisar el mític Miquel Mas després del sorteig: "Per poc bé que ho feu us podeu classificar, i fins i tot arribar als quarts". Era ben cert. Estàvem enquadrats al grup A, on teníem un equip molt potent, el Carnisseria Pradell (va ser el guanyador del torneig), i dos equips no massa bons. A més, llavors jugàvem contra equips del grup B, teòricament el més fluix de tots.
El primer partit, jugat dissabte a les 10 del matí, va ser fantàstic. Vam dominar-lo de cap a peus, amb l'excepció d'alguns minuts a l'inici de la segona part, i fins i tot vaig tenir l'honor de marcar un gol. Al final vam acabar guanyant per golejada. El segon partit, dissabte a les 6 de la tarda, va ser el pitjor de tots. En teoria havíem de guanyar, però vam acabar perdent per un a zero, i a més el gol va ser culpa meva :(. Ja sabíem que el tercer partit, diumenge a la 1 de la nit, el perdríem, l'objectiu era que no fos per golejada. Més o menys ho vam aconseguir.
Quan ens vam llevar el diumenge vam rebre la notícia: Havíem quedat segons de grup. Hi havia hagut un triple empat a 3 punts entre nosaltres i els dos equips febles i per goal average nosaltres érem els segons.
Ara ens tocava el partit de vuitens contra el Doble Zero, un equip que l'any passat va arribar molt lluny. En teoria ells eren els favorits, però vam acabar amb empat a un. Tot s'havia de decidir a la tanda de penals. En llançàvem tres cada equip. Començàvem xutant nosaltres. Jo vaig llençar el primer penal, molt malament per cert, però va ser gol. Ells també van marcar. Un a un. Després en Jordi Sanjuan va marcar per nosaltres, però ells també. Dos a dos. En Quim va llençar el tercer, però ells també van marcar. Tres a tres. A partir d'aquí es classificava l'equip que aconseguís un gol i l'altre fallés. Va xutar en Roger i va fallar. Estàvem a punt de ser eliminats. Però en Marc va parar el xut rival. Continuàvem tres a tres. Ara li tocava xutar al propi Marc. Va marcar. I es va parar una altra vegada el xut del Doble Zero. Estàvem classificats! L'eufòria es va desbordar. Tots estàvem molt contents. A més teníem copa assegurada.
El partit de quarts no va tenir gaire història. Jugàvem contra el Tenerife, un altre gran equip, i ens va esborrar de la pista. La final la van jugar el Carnisseria Pradell i el Tenerife, guanyant-la el primer en un bon partit.
Realment el que vam fer no és gaire, de 24 equips vuit sempre arriben als quarts de final, però per a nosaltres era la primera vegada que ho fèiem. I a més ens va quedar el record d'haver passat un bon cap de setmana jugant a l'esport que més ens agrada.

Salutació

Hola a tots i benvinguts al meu blog.
Aquest pretén contenir una mica de tot, hi posaré aquelles coses que em semblin interessants en cada moment.
Espero que els que el llegiu hi trobeu coses del vostre interès, i podeu comentar tot el que vulgueu.
Salutacions.
Miquel